FACULTY OF AGRO BASED INDUSTRY
Universiti Malaysia Kelantan

Faculty EventsTitle: Closing Ceremony MyThai 3.0
About:

Date: 9th July 2021
Time: 9.00 AM - 10.00 AM
Live Stream: https://www.facebook.com/umkfiat


Location: Virtual
Start Date: 09-Jul-2021
End Date: 09-Jul-2021
Time: 9:00am

Title: Vrun 2021
About:

Thank you to you, for making the Vrun a memorable event.


Location: Virtual
Start Date: 01-Jun-2021
End Date: 01-Jun-2021
Time: 9:00am

Title: Program KOTAK KEMERIAHAN AIDILFITRI
About:

Program KOTAK KEMERIAHAN AIDILFITRI:

KEMERIAHAN DIKONGSI BERSAMA anjuran Fakulti Industri Asas Tani merupakan satu inisiatif kebajikan mendekati komuniti bertujuan berkongsi sumbangan aidilfitri bagi mengurangkan sedikit bebanan serta menceriakan penerima sumbangan yang terdiri daripada golongan asnaf dan memerlukan.

Memandangkan pada tahun ni semua beraya dalam fasa perintah kawalan pergerakan (PKP) akibat pendemik, sedikit sebanyak ia memberi kesan kepada persediaan menyambut Aidilfitri.

Program yang pertama kali diadakan ini berjaya mengumpul dana untuk membekalkan barangan keperluan Aidilfitri untuk diagihkan kepada 30 keluarga terpilih dari Daerah Jeli, Tanah Merah dan Machang. Dengan sumbangan ini, diharapkan kumpulan sasaran dan mereka yang kurang bernasib baik dapat sama-sama merasai kemeriahan Syawal. Semoga dengan sumbangan seperti biskut raya, ketupat dan lemang dapat membuahkan senyuman di bibir mereka yang menerima.


Location: Sekitar kelantan
Start Date: 11-May-2021
End Date: 11-May-2021
Time: 9:00am

Title: Majlis Ringkas Serah & Terima Tugas Jawatan Dekan Fakulti Industri Asas Tani
About:

Majlis Ringkas Serah & Terima Tugas Jawatan Dekan Fakulti Industri Asas Tani, pada 1.4.2021, daripada Prof. Dr. Nik Marzuki Bin Sidik kepada Prof. Madya Dr. Seri Intan Binti Mokhtar, disaksikan bersama Prof. Madya Dr. Kumara Thevan A/L Krishnan.


Location: Universiti Malaysia Kelantan, Kampus Jeli
Start Date: 01-Apr-2021
End Date: 01-Apr-2021
Time: 9:00am

Title: Program Mempromosi Fakulti Industri Asas Tani
About:

Terima kasih perkongsian PM Dr. Fatimah dan Dr. Nurhanan mengenai program-program yang ditawarkan Fakulti Industri Asas Tani.

Terima kasih kepada moderator, En. Mohd membawa sesi perkongsian dalam suasana yang menarik. Terima kasih kepada staf di belakang tadbir yang menjadikan sesi 1jam40m ini berjaya.

Kepada bakal mahasiswa, jika program yang ditawarkan oleh kami, adalah minat anda, kami mengalu-alukan permohonan UPU anda ke progam yang ditawarkan, maklumat lanjut di http://fiat.umk.edu.my/undergraduate.cfm

https://www.facebook.com/watch/live/?v=133812448660221&ref=watch_permalink


Location: Universiti Malaysia Kelantan, Kampus Jeli
Start Date: 18-Mar-2021
End Date: 18-Mar-2021
Time: 9:00am

Title: Final Year Project Colloquium
About:

Final Year Project Colloquium ~ SBP4, Group4, day2, 3rd February 2021.


Location: Universiti Malaysia Kelantan, Kampus Jeli
Start Date: 03-Feb-2021
End Date: 03-Feb-2021
Time: 9:00am

Title: FIAT Postgraduate Symposium 03
About:

Faculty of Agro-based Industry (FIAT), Universiti Malaysia Kelantan will be organizing a one-day FIAT Postgraduate Symposium 03, virtually on the 6th January 2021. The theme for this symposium is ‘Empowering Research for Sustainable Agro Industry’.


Location: Universiti Malaysia Kelantan, Kampus Jeli
Start Date: 06-Jan-2021
End Date: 06-Jan-2021
Time: 9:00am

Title: Program University for Society (U4S) Zon Timur
About:

Satu Program University for Society (U4S) Zon Timur, bersama Komuniti Nelayan Merang, Terengganu, telah berjaya berlangsung pada 18.12.2020 Jumaat. Ts. Dr. Huda sebagai ketua penyelidik, bersama Dr. Nurhanan, Puan Halimatun, Dr. Norhafizah, dan Dr. Suhana, telah berkongsi kemahiran dan ilmu pengetahuan mengenai pemprosesan makanan daripada ikan.

Semoga perkongsian daripada penyelidik FIAT ini dapat membantu masyarakat menjana pendapatan melalui pemprosesan produk hiliran.

Terima kasih kepada CUIC UMK, Persatuan Nelayan Kawasan Setiu, yang telah membolehkan kejayaan program bermakna ini.


Location: Merang, Terengganu
Start Date: 18-Dec-2020
End Date: 18-Dec-2020
Time: 9:00am

Title: Bengkel Asas Teori Fertigasi dan Penyakit Tanaman Fertigas
About:

Menerus usaha kami berkongsi ilmu kepada semua.

Bengkel Asas Teori Fertigasi dan Penyakit Tanaman Fertigasi 10 Nov 2020 di Kampus Jeli, oleh En. Mohd dan Dr. Norhafizah Md. Zain. Peserta terdiri dari Jemaah Pengarah Pertubuhan Pastu Peladang Kawasan (PPK) Kuala Krai dan PPK Tanah Merah. Terima kasih Dr. Khairiyah sudi merasmikan majlis mewakili pihak YBhg Dekan.


Location: Universiti Malaysia Kelantan, Kampus Jeli
Start Date: 10-Nov-2021
End Date: 10-Nov-2021
Time: 9:00am

Title: Bengkel Program Pengajian Fakulti ke arah Akreditasi MBOT
About:

Sesi petang bengkel program pengajian fakulti ke arah akreditasi MBOT. Kini kami lebih yakin dalam usaha permohonan beralih ke MBOT!

Terima kasih kepada Pengarah TTAS, Prof. Madya Ts. Dr. Mohd Rusllim Mohamed serta staf FIAT yang terlibat untuk menjadikan fakulti kami lebih baik!


Location: Universiti Malaysia Kelantan, Kampus Jeli
Start Date: 13-Oct-2020
End Date: 13-Oct-2020
Time: 9:00am

Title: BENGKEL TEKNOLOGI PENANAMAN VERTIKAL-HIDROPONIK
About:

BENGKEL TEKNOLOGI PENANAMAN VERTIKAL-HIDROPONIK

Diolah oleh: Akmal Adilah binti Idris

Pada 07 September 2020, Fakulti Industri Asas Tani (FIAT) dengan kerjasama Institut Penyelidikan Jaminan Makanan dan Pertanian Lestari (IFSAA) dan Institut Penyelidikan dan Pengurusan Kemiskinan (INSPEK) telah menganjurkan Bengkel Teknologi Penanaman Vertikal-Hidroponik. Bengkel yang telah diterajui oleh Dr. Norhafizah binti Md. Zain (selaku Ketua Projek) ini mensasarkan dua kategori peserta iaitu dari kalangan pelajar dan komuniti bertaraf B40. Matlamat utama bengkel adalah untuk memberi pendedahan kepada peserta tentang teknik penanaman secara vertikal dan hidroponik yang telah berjaya dicapai melalui perkongsian oleh En. Mohd bin Mahmud (Pensyarah FIAT). Penganjuran bengkel ini adalah merupakan salah satu program di bawah tajaan Skim Geran UMK-MOF Social Enterprise Project.
Location: UMK Kampus Jeli
Start Date: 07-Sep-2020
End Date: 07-Sep-2020
Time: 9:00AM

Title: PRE-WORKSHOP ON MUSHROOM CULTIVATION UNDER UMK-MOF SOCIAL ENTERPRISE PROJECT
About:

The pre-workshop on mushroom cultivation is part of UMK-MOF social enterprise project, which intension is to train the B40 category as becoming an entrepreneur to income generation and reduce poverty. At this moment, three communities and seven students registered in this mushroom cultivation project.  The pre-workshop started with visiting the mushroom house plot to show them how to set-up the house and mushroom bags. Then, followed a lecture in the lecture room for the requirements of mushroom cultivation, budget, and gross income. It was like a brainstorming and motivational talk for the participants. At the end of the workshop, participants gained new knowledge on mushroom cultivation and its income generation.

Written by : Dr. Laila Naher


Location: Universiti Malaysia Kelantan, Jeli campus
Start Date: 07-Sep-2020
End Date: 07-Sep-2020
Time: 9:00AM

Title: Mesyuarat Bersama Kelantan Biotech Corp Sdn. Bhd.
About:

Pada 22 Jun 2020, pihak Kelantan Biotech Corp Sdn Bhd dan Fakulti Industri Asas Tani (FIAT) telah mengadakan mesyuarat bertempat di Kampus Jeli. Mesyuarat ini dipengerusikan oleh Dekan FIAT, Prof Nik Marzuki bin Sidik. En Mohd Afzanizan bin Arif, Eksekutif Operasi Kelantan Biotech Corp Sdn Bhd memulakan mesyuarat dengan pengenalan ringkas tentang syarikat beliau. Pihak Kelantan Biotech di bawah YB Pengerusi JK Pertanian Negeri Kelantan sedang membangunkan satu projek dinamakan Projek Pelestarian Naimbif dan pembangunan makmal mini proses semen beku di Jeram Pasu dengan kerjasama Jabatan Perkhidmatan Veterinar Negeri Kelantan dan Institut Biodiversiti Veterinar Kebangsaan. Oleh itu, pihak Kelantan Biotech ingin menjemput pakar dari FIAT untuk bersama-sama menjayakan projek ini. Dr Raja Ili Airina selaku Ketua Program Sains Penternakan (SBH) menyambut baik cadangan ini kerana pensyarah SBH mempunyai pakar berkaitan yang sudah menghadiri kursus permanian beradas di Institut Veterinar Malaysia. Selain itu, beliau menerangkan kajian yang dijalankan oleh SBH dalm bidang semen beku. Ketua Jabatan Agrikultur, Dr Khairiyah Mat juga mencadangkan pembinaan Breeding Centre yang pertama di Kelantan.

Pusat ini membolehkan sustainability untuk projek Naimbif. En Mohamad Anuar bin Azmin, pegawai pengembangan industri turut serta dalam perbincangan berkaitan teknologi pembiakan dan penambahbaikan genetic. Perbincangan diteruskan dengan projek penghasilan makanan haiwan dari bahan mentah tempatan. Hal ini kerana kos makanan haiwan meningkat hampir setiap tahun. Pakar dari FIAT mencadangkan beberapa ration makanan bagi pemakanan seimbang dan tempoh kajian yang berseuaian bagi mencapai objektif projek. Selain itu, pemprosesan dan penghasilan baja organic dari tinja haiwan turut dibincangkan. Mesyurat ini turut dihadiri oleh Timbalan Dekan Akademik, Timbalan Dekan Inovasi dan Penyelidkan, wakil IFSSA, wakil INSPEK dan pensyarah SBH.


Location: UMK Kampus Jeli
Start Date: 22-Jun-2020
End Date: 22-Jun-2020
Time: 9:00AM

Title: New Student Intake Semester 2019/2020
About:
Location:
Start Date: 01-Sep-2019
End Date:
Time:

Title: Guest Lecture: Innovation and Entrepreneurship
About:
Location: Bilik Bankuet BK5, UMK Kampus Jeli
Start Date: 26-Sep-2019
End Date: 26-Sep-2019
Time:

Title: AGX'19
About:
Location: UMK Kampus Jeli
Start Date: 26-Sep-2019
End Date: 29-Sep-2019
Time: 08:00 - 17:00

Title: CHEMISTRY OUTREACH: ODySSeY In2CHEM
About:

CHEMISTRY OUTREACH: Odyssey In2CHEM was held on 16 October 2019 at Universiti Malaysia Kelantan, (UMK) Jeli Campus, its part of event to celebrate International Year of Periodic Table IYPT 2019- Malaysia Edition by American Chemical Society (ACS).
The event want participated by 164 students accompanained by 10 teachers from SMK Ayer Lanas, MRSM Jeli, SMK Batu Melintang, SMK Jeli and SMK Kuala Balah. Along with 8 booth pysical demostration, a competition with theme Waste to Wealth innovation Competion of  was held. A total of 10 products participated the competition.


Location: UMK Kampus Jeli
Start Date: 16-Oct-2019
End Date: 16-Oct-2019
Time: 08:00 - 17:00

Title: 9th Convocation Universiti Malaysia Kelantan
About:
Location: UMK Kampus Bachok
Start Date: 19-Oct-2019
End Date: 21-Oct-2019
Time: 08:00 - 17:00

Title: SIEP 3 Colloquium 2019
About:
Location: UMK Kampus Jeli
Start Date: 06-Nov-2019
End Date: 07-Nov-2019
Time: 08:00 - 17:00

Title: Program Saintis Cilik
About:

On the 26 and 27th November, 2019 Faculty of Agro Based Industry held school break events Program Saintis Cilik at Jeli Campus. The event was designed to expose children from age 9 to 12 years old to the world of science and to encourage their interest in the field. Through the program several series of workshops were conducted to allow children to have first-hand experience handling minimal science instruments and conducting experiments to explore and understand science. The workshop includes discovery of the microorganism in the pond water samples, extraction of DNA from plant, the making of soap and sanitization, ice-cream making, composting and planting and lastly the life cycle of animals. The events received 30 participants from around Jeli and Tanah Merah district.


Location: UMK Kampus Jeli
Start Date: 26-Nov-2019
End Date: 27-Nov-2019
Time: 08:00-17:00